Les Mills, Newmarket Hero

Les Mills, Newmarket

Les Mills Newmarket involved the refurbishment of an existing building located on one of the busiest intersections in Auckland.

Aim:

The original 1970s cement sheet clad warehouse and office building needed to be transformed into a state of the art gymnasium. The aim was to install a fully glazed curtain wall façade, allowing moments of transparency and visual connection between the energetic play within the busy streetscape below.

One of the key drivers of the brief was to embody the energy of the Les Mills experience. To achieve this, the large scale and volume of the base building was maintained, enabling the energy of the differing fitness functions to connect between the spaces and activities.

What we did:

Located on the corner of Khyber Pass and Mountain Road, the existing building was stripped down to structure only, followed by seismic upgrade works with floor slab extensions added to the Ground floor and Level 1. This project demanded very high performing glass as it was specified to be as clear as possible yet have a low solar coefficient so that the space did not heat up. Acoustics generated meant the glass was required to perform both internally and externally.

Woods Glass provided double glazed panes 4.9m high x 2.3m  structurally glazed in
Thermosash PW1000 flush glazed thermally improved suite.

 

Unique Challenges:

The project was located on one of the busiest intersections in Auckland, so careful planning and traffic management was required. 
The innovative new gym facility includes an ‘Immersive Studio’ with curved full height screen 9 metres wide x 3.6 metres high to enable video playing – this is a first in New Zealand and only the second time it has been used in the world. Hi Tech Audio visual displays had to be installed, as well as lighting and audio design, which has been used to powerful effect to complete the vibrant experience of the gym.

 

The Outcome:

The gymnasium was ready to be opened to members 10 days before it officially opened on the 12th November 2015. The use of vibrant colour and hard surface finishes to the building’s interior are offset by the refined joinery insertions at reception, where a warm palette of bamboo and white oak joinery set a softer tone against the fast paced action being carried out within each of the studio floors above.