Tauranga Police Station Hero

Tauranga Police station: Bringing the police units together under one roof

The site at Monmouth Street has traditionally been the centre of law and order in Tauranga since 1864. Since then, the station had been rebuilt three times, most recently in 1968. It comprised a series of older buildings, which meant that teams were spread out and it wasn’t conducive to modern policing practice.

The lack of space resulted in the leasing of additional buildings in Tauranga to house parts of police operations such as prosecutions, neighbourhood policing teams and various administration functions. In 2011, the Government announced plans for a replacement building. Hawkins was engaged as the main contractor.

 

The Government’s Aim:

  • To bring all central Tauranga police departments together under one roof in a modern building with state-of-the-art technology and room for growth.

What we did:

We demolished the old buildings and constructed the new energy efficient, 5,885m² police station, which has been purpose built for modern-day policing. It comprises:

  • Two levels of staff offices
  • Meeting rooms
  • A public reception
  • A forensic labroratory
  • A decontamination shower
  • Interview rooms
  • A medical room
  • 23 cells
  • An on-site gym
  • A basement car park.

We handed over the completed building to the client at the start of July 2013.

Unique challenges:

  • Because the project site was in a residential area just outside the Tauranga CBD and the new building occupied the entire site, we had to manage access for cranes and deliveries via a pre-agreed traffic management plan. A small parcel of land outside the boundary was designated for site set-up and lay down. A service lane at the rear of the building, which was adjacent to a redoubt, had to be closed to all but pedestrian traffic.
  • The surrounding road ways abutting three boundaries carried a plethora of 11KV and 30KV electrical cables, fibre optics and gas services, which are the lifeline of the nearby CBD. In order to ensure we didn’t damage the existing services, we chose to utilise a 120 tonne crane to limit pick up points around the site and facilitate compliance with the agreed traffic management plan. We used sheet piling to maintain the integrity of the basement excavation. This meant that tanking could not be done using traditional methods and so it was applied in the precast factory prior to the delivery of precast wall elements.

The outcome:

The new purpose station has been purpose-built for modern-day policing. It caters for current and future staffing levels, police vehicles and resources, custody facilities and easy access for members of the community.

Importantly, all the Central Tauranga police groups are now housed under one roof.